top of page
  • PNINIT

מה אפשר ללמוד מחוויות משנות חיים ?

שינויים הם חלק בלתי נפרד מחיינו והם נוכחים בהיבטים מגוונים ולאורך החיים. לעיתים תהליכי השינוי הללו נעשים מבחירה, כמו טיפול פסיכותרפי או פשוט שינוי אישי שאדם עושה במסלול חייו. לצד זה קיימים אירועים בלתי נמנעים, משברי חיים שנגרמים מסיבות שונות כמו שכול, אלימות או מלחמה, שעשויים להוביל לדעיכה ופגיעה מתמשכת אך גם לצמיחה פוסט-טראומטית. בצמיחה פוסט-טראומטית למשל, קיים שינוי פסיכולוגי חיובי, שמגיע אחרי משברי חיים מאתגרים ואילולא משברים אלו לא היה מתאפשר. שינוי זה כולל חמישה מרכיבי צמיחה עיקריים: חוסן נפשי, התעלות רוחנית, הערכה מחודשת לחיים, מערכות יחסים משמעותיות יותר ופתיחות לסדרי עדיפויות חדשים והזדמנויות חדשות . מנגד קיימים גם אירועים חיוביים מכוננים שעשויים להוביל לשינוי טרנספורמטיבי בחיי אדם, ביניהם חוויות שיא, כפי שתיאר אותן אברהם מאסלו, כרגעי התרוממות רוח פתאומיים ואף יומיומיים כמו האזנה למוזיקה, בהם אנו מוצפים בתחושות כמו אחדות עם הבריאה, שלוות נפש, שמחה טהורה, קבלה מוחלטת ותחושת ענווה. חוויית שיא מאופיינת במודעות עצמית גבוהה ופתאומית ותפיסת מציאות אחרת, ובאמצעות התובנה הזו ניתן לגלות את המשמעות האישית שלי כחלק בעולם וליצור שינוי מהותי.

חוויות יוצאות דופן אלו, בכוחן לשנות את תפיסת המציאות והתפיסה העצמית שלנו, ובשינוי זה קיים הפוטנציאל לחולל שינוי מעמיק ומתמשך. חוויה משנה חיים מאתגרת ומטלטלת תפיסות, ערכים ואמונות יסוד שיש לנו על עצמנו ועל העולם, וכרוכה בבחינה עצמית מעמיקה ובמאמצים להבין את החוויה ולמצוא בה היגיון כמנגנון התמודדות. למרות החשיבות הרבה שבהבנת תהליכים אלו, רוב המחקר בתחום מתמקד בגורמים ובהשלכות השונות של חוויות מעין אלו, ונותר פער בהבנת התהליך של אותן תפיסות ואמונות יסוד המתערערות במהלך החוויה ומובילות לשינוי.

במחקר שביצעו ד"ר פנינית רוסו-נצר ויונתן דוידוב , נעשה ניסיון לפתח מודל שיסביר את המנגנונים מאחורי התהליך של חוויה משנה חיים. המתודולוגיה המחקרית הייתה איכותנית-פנומנולוגית, במטרה לאפשר הבנה רחבה ומעמיקה של חוויה משנה חיים על הקשריה ומאפייניה המגוונים, כפי שהיא נחווית על ידי המרואיינים עצמם באמצעות ראיונות עומק חצי מובנים. המחקר כלל 120 נבדקים בגילאים בין 19-68, ממגוון הקשרים וחוויות כפי שהם עצמם הגדירו אותן. ניתוח הראיונות התבסס על ארבעה ממדים של החוויה האנושית- זמניות (תחושת הזמן במהלך החוויה), מרחביות (תחושת הסביבה כפי שנחווית במהלך החוויה), גופניות (תחושות הגוף במהלך החוויה) ויחסיות (יחסים עם בני אדם אחרים).

המודל הרעיוני שמסתמן מהמחקר מתחלק לכמה שלבים בחוויה משנה חיים. החוויה מתוארת כחווה ייחודית, הכוללת מודעות גבוהה לתחושות פנימיות ולסביבה והתמסרות לחוויה. אלו מאפשרים את פירוק הקונטקסט ושינוי התפיסה שלנו, בה אנו הופכים מודעים למציאות הנלקחת כמובנת מאליה. היסודות הללו פותחים חלון הצצה לאפשרויות אחרות לחיות את חיינו וחופש מצבי לראות את הדברים אחרת ולהקנות משמעות ותכלית חדשה, ובתוך כך את היכולת לשנות ולכוון מחדש את מסלול חייו.

ממצאי המחקר והמודל הרעיוני מדגישים את החשיבות של הבנת התהליך במהלך חוויה משנה חיים, ומאפשרים לחשוב על כלים פרקטיים שיוכלו לתרום במגוון היבטים- חינוך, התפתחות אישית ועוד.

קרוב לעין, קרוב אל הלב

רובנו מנהלים את חיינו בקבוצת השווים, בסביבה יחסית הומוגנית של תפיסות עולם דומות ורקעים דומים. כתוצאה מזה, גם הילדים מתחנכים לרוב בסביבות מסוימות בעלות מכנה או סטטוס חברתי דומה. לדבר על שינוי חברתי שורשי זה חשוב וגדול, אבל אפשר להתחיל במגזר החינוכי, שלו כידוע השפעה כמעט ישירה על עיצוב החברה שלנו לעתיד. יצירת הזדמנויות להכיר אנשים חדשים, להתנסות בתחביבים ותחומי עניין מגוונים, יאפשרו להרחיב את הפרספקטיבה ולזמן הזדמנויות לחוויות טרנספורמטיביות שבכוחן להתוות מסלולים נוספים וחדשים לחיים.

איך שינוי נולד? כמו הצחוק

כל שינוי מתחיל מבפנים. הסביבה או המצב יכולים להיות הטריגר שישחרר את מה שכבר קיים בתוכנו ומבקש לצאת בזמן שלו החוצה, עד כי נדמה שבעצם אולי קיימים הרבה מצבים שיכולים להוות טריגר, אך רק כאשר השינוי מוכן להיוולד וגם התנאים החיצוניים מתאימים זה אכן קורה. אם נביט על זה כך, ככל שנאפשר לעצמנו במהלך החיים מצבים מגוונים שאינם חלק משגרת חיינו, ואף נתמודד עם פחדים, נוכל להרחיב את קשת האפשרויות לחוות חוויות משנות חיים, מרכיבי צמיחה ושינוי אישיים יתעוררו, ובסופו של דבר נכיר ונראה את עצמנו כמשהו שלם יותר עם יעוד ומשמעות בעולם.

בעיניים אחרות

ממצאי המחקר נותנים גם כלים פרקטיים לאנשי טיפול, ייעוץ ואימון. באמצעות הקשבה לדקויות של חוויית המטופל דרך ארבעת מצבי הקיום האנושי (יחסיות, מרחביות, גופניות וזמניות), והבנת המשמעות סביבה מבנה המטופל את החוויות שמעצבות את סיפור חייו, יוכלו מטפלים להפיק מידע רב ערך להמשך הטיפול. מידע זה יכול לתת גישה לאופן בו המטופל מארגן את חוויות חייו ויאפשר למטפל להסב את עיני המטופל ולסלול שבילים לאפשרויות והזדמנויות חדשות בחיים.

" שינוי דומה לכדור-רגל מנופח שהאוויר בו לוחץ לצאת החוצה אך נשאר כלוא בפנים והכדור נשאר עגול, קשה ולכאורה מושלם בצורתו. רק כאשר מנקבים אותו בסיכה, האוויר מתפרץ החוצה ומשנה את צורתו של כדור- הרגל ." אג'הן צ'ה.




Russo-Netzer, P. & Davidov, J. (2020). Transformative life experience as a glimpse to potentiality. Journal of Humanistic Psychology, 1-28



מאת: ירדן חרוסט, המעבדה לחוסן נפשי והתפתחות מיטבית במעגל החיים

67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page